Menu

Cum se pastreaza si se manipuleaza uleiurile esentiale?

Tinand cont de relatia structurala din punct de vedere chimic a componentelor din uleiurile esentiale, acestea sunt cunoscute prin faptul ca se convertesc una in alta, cu usurinta, prin oxidare (incorporarea de oxigen in molecula compusului), izomerizare (rearanjarea atomilor intr-o molecula), ciclizare (lantul de atomi ai unei molecule se inchide si formeaza un ciclu) sau prin reactii de dehidrogenare (pierdere a hidrogenului), reactii declansate fie enzimatic fie chimic.
Chiar daca de cele mai multe ori evaluam un ulei esential, observand anumite caracteristicii la acel moment, acestea pot sa difere pe viitor in functie de mai multe aspecte, din care amintesc: sanatatea plantei, factorii edafici, stadiul de crestere al plantei din care se obtine uleiul esential cat si clima sau perioada de recoltare, toate acestea raportate la planta. Caracteristicile pot sa sufere modificari si ca urmare a modului extractie, de manipulare si ambalare a uleiului esential.
De exemplu un compus din uleiurile esentiale denumit triterpenoide tind sa fie extrem de volatile si labile termic incat se pot oxida sau pot hidroliza foarte usor, in functie si de structura lor, bineinteles.
Lipsa conditiilor optime din timpul prelucrarii si depozitarii plantelor, precum si din timpul distilarii, manipularii si stocarii uleiului esential, duc de cele mai multe ori la afectarea iremediabila a uleiului, acesta fiind predispus la oxidare, reactii de polimerizare sau alte transformari chimice. Acest proces de “imbatranire” a uleiului esential este practic o pierdere a calitatii mai putin sau mai mult pronuntata a acestuia. In aceasta situatie, pe langa dezvoltarea de cele mai multe ori a unor arome neplacute de obicei intepatoare, se poate observa si o schimbare a culorii, cum ar fi formarea unei culori galbene, dar si o schimbare a consistentei pana la rezinificare.
Pe langa modificarile organoleptice si fizice observate, in cazul unor uleiuri esentiale “imbatranite” au fost observate inclusiv reactii de hipersensibilitate (dermatita de contact alergica).
Este important de stiut faptul ca procesul de oxidare aparut ca urmare a expunerii la oxigen (aer) este intensificat de prezenta luminii si a caldurii, unele studii demonstrand faptul ca o temperatura ridicata dubleaza viteza de reactie in cazul oxidarii uleiurilor esentiale. O temperatura ideala de pastrare ar fi 10 – 15 OC intrucat si o temperatura prea scazuta favorizeaza solubilitatea oxigenului in lichid si prin urmare poate afecta negativ stabilitatea uleiului esential.
Uleiurile esentiale de cimbru, rozmarin si lavanda spre exemplu s-au dovedit a suferii modificari de culoare complet perceptibile cu ochiul uman in urma depozitarii acestora la temperaturi ridicate si expuse la lumina, in unele cazuri aceste modificari fiind insotite si de cresterea viscozitatii.
Tinand cont de vulnerabilitatea componentilor din uleiurile esentiale, acestea trebuie pastrate intotdeauna in RECIPIENTE PRIN CARE NU PATRUNDE LUMINA, cele mai utilizate fiind recipientele din aluminiu, sau in cel mai rau caz in sticle cat mai putin transparente, NICIODATA in flacoane din plastic deoarece, in majoritatea cazurilor compusii aromatici din aceste uleiuri reactioneaza cu plasticul, LA TEMPERATURI DE MAXIM 15 gr. C si ferite cat mai mult de expunerea la oxigen.

Share this Post!
About the Author : imodlexttpadm
0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.